LPG, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış petrol gazı (Liquified Petroleum Gas) anlamına gelir. Sıvı halde, basınç altında ve ortam sıcaklığında depolanır. Bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Bu gazlar, normal şartlar altında gaz halindedir. Basınç altında sıvılaştırılır.
LPG, petrol veya doğal gazdan üretilmektedir. LPG üretimi doğal gaz üretim artışı paralelinde her yıl % 2 oranında artar.
Sıvı halde taşınan ve depolanan LPG, gaz fazında tüketilir. Renksiz ve kokusuzdur. Yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Suda çok az çözünür. Gaz kaçaklarının anlaşılabilmesi için merkaptanlar ve kükürt bileşenleriyle kokulandırılır.
Hava içinde % 2 ile % 9 oranı arasında bulunması patlama riskini doğurur.
Dünyada ilk olarak 1810 senesinde İngiltere/te/de kullanılmaya başlanmıştır. LPG ülkemizde ticari olarak; Miks LPG (% 30 propan ve % 70 bütan) ve propan (% 95 ve üzeri saflıkta) olarak piyasaya sürülür.
LPG’nin tüketiciye tüplü ve dökme olarak iki ayrı satış şekli vardır. “Dökmegaz”, tüplü satıştan farklı olarak, LPG’nin tüketiciye kamyon-tankerlerle ulaştırılması ve kullanım yerindeki tanklarda depolanması esaslarına dayanan satış şeklidir ve kendi arasında büyük tanklı ve küçük tanklı olarak ikiye ayrılır.
Büyük tanklı dökmegaz sisteminde yakıt tüketimi yüksek olan sanayi kuruluşlarının enerji ihtiyacına cevap verebilmek için 35 ile 180 m³ arasındaki farklı kapasitelerde tanklar ve tesisin LPG tüketimini karşılayabilecek buharlaştırıcılar kullanılmaktadır. Bu sistemde %30 propan ve %70 bütandan oluşan miks LPG veya sadece propan kullanılır.
Küçük tanklı dökmegaz sistemi turistik işletmeler, küçük sanayi tesisleri, tavuk çiftlikleri, seralar vb. işletmelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere 0,5 ile 10 m³ arasında değişen küçük tanklarla hizmet verilmektedir. İşletmelerin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için gerekiyorsa ek bir buharlaştırıcı ünitesi sisteme ilave edilmektedir. Yakıt miks LPG veya propan olabilir.
Planlı Çalışma
Uygun Fiyatlama
Ürün Garantisi
Ücretsiz Montaj